Preot Mugurel

Preot Mugurel

joi, 3 iulie 2008

SFINTELE SLUJBE LEGATE DE NASTEREA OMULUI

Naşterea omului întotdeauna a fost şi va fi prilej de bucurie. Omul, ca făptură iubită a lui dumnezeu, este la început o fiinţă plăpândă, dar care în timp se căleşte şi devine puternic.
Omul este călător prin trei universuri: universul intrauterin (cel din pântecele mamei) pe care-l părăseşte prin naştere; universul fizic, trecător în care trăim şi pe care îl părăsim prin moarte pentru a locui veşnic în cel de-al treilea care este Împărăţia lui Dumnezeu.
Legat de trecerea dintr-un univers în altul, Dumnezeu a rânduit în Sfânta Sa Biserică, anumite rânduieli prin care omul primeşte de la Dumnezeu Har şi Binecuvântare.
În urma părăsirii primului univers, cel intrauterin, omul păşeşte într-o lume nouă. Aici este întâmpinat de cei ce l-au conceput şi care îi vor fi părinţi. Legat de naşterea omului sunt rânduite următoarele slujbe: 1. Rânduiala în ziua întâi la femeia lăuză; 2. Rugăciunile la femeia lăuză şi Rugăciunea la însemnarea pruncului, când i se pune şi numele în a opta zi de la naştere; 3.Taina Sfântului Botez; şi 4. Rugăciunile ce se citesc după patruzeci de zile femeii care a născut.
În timpul vieţuirii în această lume omul primeşte Har şi Binecuvântări prin următoarele Sfinte Taine şi Ierurgii (Slujbe de sfinţire a omului şi a lucrurilor ce-l înconjoară) :
Sfânta Taină a Ungerii cu Mir, Sfânta Euharistie, Sfânta Taină a Spovedaniei, Taina Sfântului Maslu, Sfânta Taină a Cununiei, Taina Sfintei Preoţii; Acatistul, Sfeştania şi altele.
Legat de părăsirea universului fizic adică de moartea omului, şi de trecerea în Împărăţia lui Dumnezeu sunt rânduite următoarele slujbe: Înmormântarea, Parastasul şi Pomenirile, Sărindarele, Binecuvântarea şi sfinţirii crucii ce se aşează la mormânt.